Румъния Много обичаме да се сравняваме с румънците. Възприели сме северната

...
Румъния Много обичаме да се сравняваме с румънците. Възприели сме северната
Коментари Харесай

От коалицията ”Вивалди” през румънския пример: Правителствата на политическите врагове в Европа

Румъния

 

Много обичаме да се съпоставяме с румънците. Възприели сме северната си съседка като “сестра по орис ” - дружно влязохме в Европейския съюз, а също така София и Букурещ постоянно участват една до друга в интернационалните ранглисти по какво ли не. Истината обаче е, че братята румънци постепенно, само че несъмнено стартират да ни изпреварват по редица критерии. Правителство, образувано от досегашни политически съперници е един от тях. 

 

През ноември 2021 година двете най-големи политически сили в Румъния реализират съглашение за сформирането на огромна коалиция в опит да сложат завършек на седмиците на политически разтърсвания в страната. Николае Чука е определен за министър председател отпред на коалиция на дясноцентристката Националнолиберална партия и най-големият й противник - лявоцентристката Социалдемократическа партия (PSD).

 

Националнолиберална партия и социалдемократите в Румъния премериха сили една против друга през 2019 година на фона на обвинявания в корупция. През 2019 година двете партии се споразумяха премиерския пост да се смени на ротационен принцип след 18 месеца. Чука трябваше да се отдръпна от поста си в края на месец май тази година, само че ротацията се отсрочи поради учителска стачка. 

 

Ирландия

 

През 2020 година водачите на републиканската партия и е дясноцентристка, либералноконсервативна и християндемократическа - всъщност политически противници, се спогаждат да ръководят дружно за два месеца.

 

Яростни противници в центъра-дясно преобладаваха политическата сцена в Ирландия и са си разменяли властта голям брой пъти след гражданската война през 20-те години на предишния век, разцепила страната. Двете обединения обаче изгубиха фрапантно поддръжката си и попаднаха в обстановка, в която нито една от тях не би могла да ръководи сама. 

Така, след траяли към месеци договаряния, договарящите екипи реализират необятно съглашение към потребността от изработването на народен проект за икономическо възобновяване за превъзмогване на следствията от COVID-19.

 

Коалицията “Вивалди ” в Белгия 

 

654 дни след изборите в Белгия през 2019 година седем партии се спогаждат да сформират ново държавно управление, фокусирано върху битката с пандемията от ковид. Партиите се сплотяват в по този начин наречената " Коалиция Вивалди ". Името идва поради творбата “Четирите сезона ” на композитора. Коалицията сплотява либерали, социалисти, християндемократи и групата на зелените. 

 

Австрия 

 

През 2006 година Алфред Гузенбауер, водач на австрийските социалдемократи, влиза в комплицирани договаряния с най-яростните си врагове от консервативната Австрийска национална партия. В последна сметка те дават резултат и по този начин е образувано съдружно държавно управление, което оцелява съвсем една година. Всяка една от двете обединения разполага с по седем министри в държавното управление.

 

На 7 юли 2008 година водачът на Австрийската национална партия афишира решението да се отдръпна от обединението поради " липса на ориентировка и водачество ". 

" Достатъчно е ", споделя тогава Вилхелм Молтерер. 

 

Германия 

 

През 2013 година Християндемократите в Германия влизат в коалиция с дългогодишните си противници в лицето на социалдемократите. Основният мотор на този развой - тогавашният канцлер Ангела Меркел, която моли сътрудниците си от ХДС преглътнат някои от опасенията си и да поддържат договорката.

 

До тази коалиция се стига откакто самата Меркел печели тогавашните избори, само че не получава задоволително болшинство. Така се появява съглашението за по този начин наречената “голяма коалиция ”, което идва след извършени вътрешнопартийни избори измежду социалдемократите. 

 

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР